Pszicholódusod logó

Írjon e-mailt vagy foglaljon időpontot online

 10 tipp, hogy jól neveld a gyermeked

pszichologus budapest online pszichologus neveles

1. Először is, fontos azt tisztázni, hogy a gyerekek nem született gyilkosok. Senki sem lesz egy édes pici gyermekből dühöngő vadállat néhány figyelmeztető jelzés nélkül. Egyikünk sem születik illemtudó felnőttnek. A morális és etikai tudásunkat mindannyian tanuljuk. A szülők, nevelők felelőssége, hogy ezt megtanítsák nekünk.

2. A rossz minták tanulása korán kezdődik. A stabil szabályok meghatározása elengedhetetlen a gyermek morális fejlődésében. A határok feszegetése természetes velejárója a személyiségfejlődésünknek. Így tanuljuk meg, hogy mit lehet és mit nem. Ha viszont a szabályok áthághatóak és a szülők átverhetőek, akkor a gyermekben is ez a kép alakul ki a világról. „A szabályokat én alkotom”. Előbb-utóbb ennek börtön vagy tragédia a vége.

3. A morális szabályok megtanulása nem csak otthon, hanem az utcán, az iskolában, a barátok, ismerősök és haverok között történik. Egy gyerek ne a rendőrségen vagy a bíróságon szembesüljön először a tettei következményeivel, hanem kapjon büntetést a szüleitől, nevelőitől, ha hibát követ el. Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit. A hibák arra vannak, hogy kijavítsuk őket és jobbak legyünk általuk.

4. A szülő ne az ajándékvásárlással kompenzálja, hogy alig foglalkozik a gyerekével, mert akkor nincs az az ajándékmennyiség, amivel ki tudná elégíteni a gyerekét. Nem is fogja tudni soha. Mert a legnagyobb ajándék az együtt töltött idő és a szeretet. Üljünk le, játsszunk és beszélgessünk a gyerekünkkel. Fárasztó ugye? Az ajándékot sokkal könnyebb megvenni.

5. A gyerekek érzelmi, viselkedési, morális és etikai fejlődését leginkább az a szülői, nevelői környezet határozza meg, amiben felnőnek. Ha otthon használhatatlanok a minták, akkor nincs az a környezeti ráhatás, ami kierőszakolhatná a megfelelő működéseket. „I am who I am.” „Vagyok aki vagyok.” Azt, hogy ki vagy, a szüleid, nevelőid, nagyszüleid, nagybácsi, nagynéni, tanárok, barátok, haverok, edzők, példaképek és a média szereplői határozzák meg.

6. A morális határok nagyon elmosódottak napjainkban. Egészen mást közvetítenek a szülők, a tanárok, mint amit a filmekben, játékokban, Facebook-on és a médiában látunk. Ez minden generációnál így volt és a mai fiataloknak is nehéz dolga van eldönteni, hogy mi az ami még belefér, és mi az ami nem.

7. A fél életünket a közösségi oldalakon éljük, ahogy a gyerekeink is. Fontos, hogy megbeszéljük velük a Youtube-on, Facebook-on vagy az Instagram-on látottakat és segítsünk nekik az információk feldolgozásában.

8. Legyünk nyitottak a gyerekeink barátaira, ismerőseire, haverjaira, hiszen ők azok, akikre a távollétünkben számíthatunk, és tőlük értesülhetünk először arról is, ha valami jó vagy esetleg valami rossz dolog történt a gyermekünkkel.

9. Az iskolában kapott jó vagy rossz jegyek, dicséretek, beírások nem elegendőek arra, hogy megállapítsuk, a gyerekünk jól van vagy nem. Egy tanár adhat könnyen jó vagy rossz jegyet. Nekünk kell meggyőződnünk arról, hogy a gyerekünk mit érez. Az ő véleménye a legfontosabb, nem a tanáré. A vad és dühös gyerekek felhívják magukra a szülők és a tanárok figyelmét, de foglalkozzunk azokkal is, akik visszahúzódóak, szomorúak, elszigeteltek, mosdatlanok, kárt tesznek magukban vagy másokban. Biztos, hogy találunk valamit a háttérben, ami a tüneteket okozza.

10. A gyerekeknek példákkal szemléltessük, hogy mások fizikai vagy lelki bántása hosszú időre megpecsételheti nem csak a bántalmazott, hanem az elkövető életét is. Viszont az egymásnak adott pozitív visszaigazolások, dicséretek, ajándékok, kirándulások, közös edzések, zsúrok, házibulik, életre szóló barátságok kezdetét jelenthetik.

cim vonalPszichológus blog

Hírek, aktualitások a pszichológia világából.

Megmenteném a házasságuk

pszichologus budapest online pszichologus sarka hajdu2Megmenteném Sarka Kata és Hajdú Péter házasságát. Kata és Péter fantasztikus párt alkottak az elmúlt 10 évben. Szerelmük gyümölcse két gyönyörű szép gyermekük. Kata egy hihetetlenül érzékeny...

Bővebben...:

Ki az a fapina?

pszichologus budapest online pszichologus fapina2Több női és férfi páciensem kérdezte meg tőlem, hogy ki az a "fapina" vagy "szűzkurva", - férfi megfelelője a "faszrobot" - és kikre használom ezt a kifejezést, amikor a párkapcsolati problémákról és a...

Bővebben...:

cim vonalHasznos tippek

Kézzelfogható technikák a mindennapokhoz.

12 tipp, hogy biztosan megszabadulj a párodtól

pszichologus budapest online pszichologus szakitok2Utálod a másikat és baromira eleged van belőle? Hogy tudod elérni, hogy kidobjon? Íme pár tipp, amivel garantáltan... 

Bővebben...:

10 tipp, hogy parádésan érezd magad az ünnepek alatt

pszichologus budapest online pszichologus parades2Az ünnepek sokakban kettős érzéseket váltanak ki. Vannak, akiknek ez a kedvenc időszakuk az évben, de vannak olyanok is, akik...

Bővebben...:
cim vonalFoglaljon időpontot most!

Küldje el üzenetét az alábbi űrlap segítségével.


Tegye meg az első lépést és foglaljon időpontot online vagy írjon e-mailt a pszichologusod@gmail.com e-mail címre!