Pszicholódusod logó

Írjon e-mailt vagy foglaljon időpontot online

8 tipp, hogy miért ne maradjatok barátok az exeddel

pszichologus budapest online pszichologus ex

Aki azon gondolkozik, hogy barátok maradjanak-e az exével, még nem zárta le a kapcsolatát, és teret hagy az életében azoknak a ismerősöknek, akik azzal dicsekednek, hogy „Én minden exemmel tartom a kapcsolatot!”. Ezek az infók nagyon károsak.

A legtöbb ember nem tud barátságban maradni az exével. Ha mégis, akkor csak jóval a szakítás után. Mindenki számára az a legegészségesebb, ha lezárul a kapcsolat az exével.

Íme az okok, hogy miért:

1. Még a legnormálisabb szakítás után is szükségünk van arra, hogy rendezzük a gondolatainkat és elhagyjuk a „csatateret”. Ha az exed ezt nem akarja, attól neked még nem kell hagynod.

2. A hangulat közvetlenül a szakítás után túl zavaros egy barátság folytatásához. Még meg sem éltük a dühünket, csalódottságunkat és haragunkat. Ehelyett azzal foglalkozunk, hogy mit gondol rólunk a másik, ha tényleg lezárjuk vele a kapcsolatot. Nem gondolunk bele abba, hogy egyáltalán nem egy olyan barátra van most szükségünk, aki azokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint az exünk.

3. Teljesen másképp viszonyulunk az exünkhöz, mint bármelyik másik barátunkhoz. Emiatt sokkal sérülékenyebbek is vagyunk vele kapcsolatban. A kis dolgok is sokkal jobban zavarnak, mintha más csinálná őket. Egyszerűen sokkal többet képzelünk róla, mint bármelyik másik barátunkról. Legyen akkor most ő a barátod? Nem...

4. Ha közvetlenül a szakítás után barátok maradtok az exeddel, akkor két világ közé kerülsz, ahol se nem vagytok egy pár, se nem barátok. Ez a világ más és sokszor nehezebb, mint a másik kettő bármelyike. Azok az emberek, akik a kapcsolatuk előtt barátok voltak, elkövetik azt a hibát, hogy úgy tesznek, mintha együtt sem lettek volna. Ez egy ábránd és nagyon rossz irányba vezet.

5. Aki ilyenkor beleugrik egy barátságba, annak lezáratlan ügyei vannak, csak nem vesz róluk tudomást. Nem vállaljuk egy kapcsolat felelősségét, de nem is akarjuk elengedni az exünket. Ez egy önző gondolkodás és nem fair a másikkal szemben. Éld az életed és hagyd, hogy a másik is élhesse és „nyalogathassa a sebeit”.

6. Néha az emberek nem tudnak lezárni dolgokat. Ha úgy érzed, hogy te is köztük vagy és nem tudod lezárni a kapcsolataidat, akkor gondolkozz most el ezen egy picit. Vannak, akik csak nem tudják, hogy kell lezárni egy kapcsolatot. Ha az exed is közéjük tartozik, ne engedd neki, hogy ő döntsön ebben a kérdésben.

7. Ha az exed azzal nyaggat, hogy maradjatok barátok, ne azt mondd, hogy egyenlőre nem. Mondd neki keményen és röviden azt, hogy nem.

8. Ha te vagy az, aki inkább e-maileket küld, üzenget, hívogat és a másik nem válaszol, akkor hagyd ezt abba. Ez kellemetlen és megalázó tudom. Ülj le, nyugodj meg és kezdj el foglalkozni a saját életeddel. Ez most nehéz, de sok csodás ember és élmény vár még rád.

Egy kapcsolat két emberen múlik, ahogy a barátság is. A kapcsolatotok nem működött. Ha az exed korábban sem figyelt az érzéseidre, akkor a barátságotok sem fog működni. Találj új barátokat, akik megbecsülnek téged. Tarts ki amellett az elhatározásod mellett, hogy minden kapcsolatodban folyamatosan fejlődhess. Az exed mellett már nem tudtál.

Vannak helyzetek, amikor nem lehet és nem is szabad elkerülni az exünket,  pl. ha gyermek vagy más egyéb családi, társadalmi, anyagi okok kötnek össze bennünket. A fentiek és a közösen megbeszélt szabályok figyelembevételével, kialakulhat egy mindenki számára megfelelő együttműködés. 

cim vonalPszichológus blog

Hírek, aktualitások a pszichológia világából.

Megmenteném a házasságuk

pszichologus budapest online pszichologus sarka hajdu2Megmenteném Sarka Kata és Hajdú Péter házasságát. Kata és Péter fantasztikus párt alkottak az elmúlt 10 évben. Szerelmük gyümölcse két gyönyörű szép gyermekük. Kata egy hihetetlenül érzékeny...

Bővebben...:

Ki az a fapina?

pszichologus budapest online pszichologus fapina2Több női és férfi páciensem kérdezte meg tőlem, hogy ki az a "fapina" vagy "szűzkurva", - férfi megfelelője a "faszrobot" - és kikre használom ezt a kifejezést, amikor a párkapcsolati problémákról és a...

Bővebben...:

cim vonalHasznos tippek

Kézzelfogható technikák a mindennapokhoz.

12 tipp, hogy biztosan megszabadulj a párodtól

pszichologus budapest online pszichologus szakitok2Utálod a másikat és baromira eleged van belőle? Hogy tudod elérni, hogy kidobjon? Íme pár tipp, amivel garantáltan... 

Bővebben...:

10 tipp, hogy parádésan érezd magad az ünnepek alatt

pszichologus budapest online pszichologus parades2Az ünnepek sokakban kettős érzéseket váltanak ki. Vannak, akiknek ez a kedvenc időszakuk az évben, de vannak olyanok is, akik...

Bővebben...:
cim vonalFoglaljon időpontot most!

Küldje el üzenetét az alábbi űrlap segítségével.


Tegye meg az első lépést és foglaljon időpontot online vagy írjon e-mailt a pszichologusod@gmail.com e-mail címre!