Pszicholódusod logó

Írjon e-mailt vagy foglaljon időpontot online

pszichologus budapest online pszichologus a szules utani depresszio megelozese

Szülés után a legtöbb édesanya - 80% -, sírós és ingerlékeny - baby blue. Ez egyáltalán nem szokatlan jelenség. Figyelni inkább arra kell, ha a mély szomorúság, sírdogálás a szülést követő 6-8 hétben jelentkezik és két hétnél tovább tart – szülés utáni depresszió -, mert a kezdeti rosszkedv hamar elmúlik. A baby blue esetek húsz százalékában az anya úgy érzi, nem képes igazán szeretni a gyermekét. Ugyanilyen gyakori azonban ennek az ellenkezője is, a feltétlen szeretet és aggodalom, a felesleges rémület a baba minden tüsszentése vagy csuklása után. Sok nőt váratlanul érnek a jelek, és gyakran hónapok telnek el, mire pszichológushoz fordulnak.

A baby blue és a szülés utáni depresszió okai:

A szülés következményeképpen, meglehetősen gyorsan változik a szervezet hormonszintje. A terhességet fenntartó hormonok termelődése drámaian lecsökken és újféle hormonok kezdenek el termelődni, többek között olyanok, amelyek a tej termelődését segítik elő. Mindez gyakorlatilag egyik-napról a másikra történik, a szervezetnek itt is hirtelen alkalmazkodnia kell. Ennek a testet és a lelket egyaránt érintő változásnak a tünete a „baby blue” jelensége.

Ez a szülés utáni 3-4. napon jelentkezik és körülbelül 10 napig tart. A nőknek a nyolcvan százalékát érinti, vagyis a legtöbben átesnek rajta. Ilyenkor az édesanya, az elvárásokkal szemben, sírós, ingerlékeny, kifejezetten lehangolt, érzelmileg labilis. Könnyen lehet, hogy alvászavarral is küzd, fáradt és a végsőkig kimerült. Nagyon fontos, hogy a környezet is tudjon erről és támogatóan legyen jelen. Biztassa az anyát, olyan segítséget nyújtson, amire neki legfőképp szüksége van.

A baby blue és a szülés utáni depresszió kialakulásában, a társadalmi átalakulásoknak is fontos szerepe van, hiszen régen, amikor generációk éltek egy fedél alatt egy-egy családi házban, könnyebb volt a fiatal anyák helyzete is, hiszen állandóan volt segítségük, és többen is tudtak jó tanáccsal szolgálni. Ma már leginkább csak könyvekből lehet megszerezni a kellő tapasztalatot a szoptatástól egészen a fürdetésig, ez pedig sok anyának csüggedésre ad okot. Mindezek mellett teljes egészében megváltozik a szülők élete, innentől kezdve alkalmazkodniuk kell a kis jövevényhez, és átmenetileg háttérbe szorítani saját vágyaikat. Sok esetben a gyermekvállalás, igen komoly anyagi megterhelést is ró a családra, mely szintén nehezen feldolgozható szituáció. Mindezen változások összessége, illetve az ismeretlen helyzetből adódó bizonytalanság válthatja ki a panaszokat.

A szülés utáni depresszió tünetei:

A baby blue állapotát átélt nők húsz százaléka esik át a szülés utáni depresszión. A tünetek nem közvetlenül a szülés után jelentkeznek, hanem a szülést követő 6-8 hétben és két hétnél tovább tartanak. A legtöbb édesanya fejében ilyenkor olyasmi forog, hogy „alkalmatlan vagyok az anyaságra”, „képtelen vagyok megfelelni az anyai feladatoknak”. Gyakran kapcsolódnak ehhez a gyerek ellen irányuló agresszív gondolatok is, amelyek óriási félelmet keltenek, mert az anya attól kezd el tartani, hogy épp ő lesz az, aki majd kárt tesz a kisbabájában. Önmagukat is jobban elhanyagolhatják, hiszen nem kell nap mint nap munkába menni, emberek előtt mutatkozni, gyakran melegítőben járkálnak hetekig, nem mosnak hajat sem.

A szorongásos tünetek közül megjelenhet a szapora pulzus, verejtékezés, hányinger, hasmenés, állandó fáradtság, alvászavar, valamint fejfájás és izomfájdalmak, az étvágy extrém változása, étvágytalanság vagy ellenkezőleg, a túlzott evés. Gyakori panasz még a koncentrálási nehézség, elfelejtenek szavakat, nem jutnak eszükbe dolgok, képtelenek dönteni adott szituációkban. Igazán komoly esetben, az anyában felmerülhet az öngyilkosság gondolata vagy a megőrüléstől való félelem.

A szakemberek szerint, minderre hajlamosabbak azok a nők, akik úgynevezett premenstruális szindrómában (PMS) szenvedtek még a szülést megelőzően. Hajlamosító tényező, ha a családban a hozzátartozók között volt depressziós vagy előfordult szorongásos zavar.

A szülés utáni depresszió megelőzése és kezelése:

Ha a tünetek súlyosak, megakadályozzák az anyukát a gyermek körüli teendők ellátásában, akkor mindenképp érdemes pszichológushoz fordulni személyesen vagy online. A terápia lehet egyéni vagy családterápia, melynek során az apukát is bevonjuk a problémák rendezésébe. A szülés utáni depresszió nem válogat, bárkinél előjöhet, de azok különösen veszélyeztetettek, akik hátrányos körülmények között élnek vagy valamilyen fizikai erőszaknak estek áldozatul, esetleg a szülés előtt is nehezebben kezelték a felmerülő problémákat.

Sok csüggedt nő magába folytja az érzéseit, azt mondogatja, hogy csak össze kell szednie magát, vagy újra nekifutnia. A folyamat lerövidítése érdekében, ajánlott felkeresni egy szakembert. Már három-négy héttel a konzultációk megkezdése után is óriási az előrelépés.

cim vonalPszichológus blog

Hírek, aktualitások a pszichológia világából.

Megmenteném a házasságuk

pszichologus budapest online pszichologus sarka hajdu2Megmenteném Sarka Kata és Hajdú Péter házasságát. Kata és Péter fantasztikus párt alkottak az elmúlt 10 évben. Szerelmük gyümölcse két gyönyörű szép gyermekük. Kata egy hihetetlenül érzékeny...

Bővebben...:

Ki az a fapina?

pszichologus budapest online pszichologus fapina2Több női és férfi páciensem kérdezte meg tőlem, hogy ki az a "fapina" vagy "szűzkurva", - férfi megfelelője a "faszrobot" - és kikre használom ezt a kifejezést, amikor a párkapcsolati problémákról és a...

Bővebben...:

cim vonalHasznos tippek

Kézzelfogható technikák a mindennapokhoz.

12 tipp, hogy biztosan megszabadulj a párodtól

pszichologus budapest online pszichologus szakitok2Utálod a másikat és baromira eleged van belőle? Hogy tudod elérni, hogy kidobjon? Íme pár tipp, amivel garantáltan... 

Bővebben...:

10 tipp, hogy parádésan érezd magad az ünnepek alatt

pszichologus budapest online pszichologus parades2Az ünnepek sokakban kettős érzéseket váltanak ki. Vannak, akiknek ez a kedvenc időszakuk az évben, de vannak olyanok is, akik...

Bővebben...:
cim vonalFoglaljon időpontot most!

Küldje el üzenetét az alábbi űrlap segítségével.


Tegye meg az első lépést és foglaljon időpontot online vagy írjon e-mailt a pszichologusod@gmail.com e-mail címre!