Pszicholódusod logó

Írjon e-mailt vagy foglaljon időpontot online

 

pszichologus budapest online pszichologus az ongyilkossag jelei

Amint úgy érzi, hogy kárt tehet magában vagy öngyilkosságot kísérel meg, azonnal kérjen segítséget!
Teljesen normális dolog, ha olykor szomorúnak, zaklatottnak vagy boldogtalannak érzi magát. Ha azonban az efféle érzések nem múlnak el vagy arra késztetik, hogy öngyilkos legyen, kárt tegyen magában, amilyen gyorsan csak lehet, forduljon pszichológushoz!

Az öngyilkosság megelőzése:

Az öngyilkosság valamilyen stresszel teli élethelyzetre adott tragikus válasz. Azért tragikusabb mindennél, mert megelőzhető! A legfontosabb, hogy az öngyilkossági szándékra utaló jeleket a családtagok, a barátok és a környezet észrevegye. Ez persze nehéz, mert az érintettek életük utolsó szakaszában, jellemzően alig találkoznak emberekkel. Ha az öngyilkosságra utaló jelek már láthatók, nagyon fontos, hogy az illetőt ne hagyják magára, mindig legyen valaki a társaságában.

Az öngyilkosság jelei:

 • gyakrabban nyúl az alkoholhoz vagy a drogokhoz
 • az öngyilkosságról való beszélgetés, ideértve az olyan kijelentéseket, mint „megölöm magam”, „bárcsak halott volnék” vagy „inkább meg se születtem volna”
 • elfordulás a társasági kapcsolatoktól, reménytelenség, magányba menekülés
 • hirtelen hangulatváltozások, az egyik még feldobott, majd másnap teljesen kedvetlen
 • látványosan megváltozik a személyisége - pl. társaságkedvelővé válik, pedig előtte visszahúzódó volt
 • iskolai gondok, társadalmi vagy fegyelmi problémák
 • úgy köszön el másoktól, mintha örökre búcsúzna
 • homoszexualitás, melyet a család vagy a környezet ellenségesen fogad
 • megváltoznak a mindennapi szokásai, ideértve az étkezési vagy alvási szokásokat is
 • kockázatos vagy önpusztító dolgokat művel - pl. mértéktelenül dolgozik, sportol, vásárol, szórakozik vagy felelőtlenül közlekedik
 • öngyilkosság elkövetésére alkalmas eszközök beszerzése - pl. fegyvervásárlás vagy gyógyszerek felhalmozása
 • korábbi öngyilkossági kísérlet

Az öngyilkosság okai:

A szakma egyértelműen a kezeletlen depressziót tartja az öngyilkosság legfőbb okának. Meghúzódhatnak a háttérben más, egyéb betegségből vagy krízisből adódó okok is. Ilyen lehet például egy halálos betegség diagnózisának közlése, hirtelen munkanélküliség vagy anyagi csőd, haláleset. Bizonyos esetekben az öngyilkosságra hajlamos emberek, egyaránt kockázatot jelentenek mások és önmaguk számára is. Számos dolog kiválthat olyan érzéseket, melyek erre a tragikus magatartásra ösztönöznek valakit - pl. házastársi vagy szerelmi kapcsolatban bekövetkezett konfliktus.

Az okok közt szerepelhet emellett az is, amikor valaki véletlenül bűncselekménybe keveredik, például végzetes autóbalesetet okoz. A közös valamennyi kiváltó okban az, hogy az illető az adott szituációt reménytelennek érzi. A szakemberek sok esetben szembesülnek azzal is, hogy családon belül, jellemzően a felmenők között már előfordult öngyilkosság. Ilyenkor az is fontos lehet, hogy a korábbi tragédia élménye feldolgozatlan maradt, szélsőséges krízishelyzetben pedig lehetséges megoldásként kerül elő.

Befejezett, tehát halállal végződő öngyilkosságot, inkább férfiak követnek el, mint nők. A hölgyek viszont egyértelműen több kísérletet tesznek saját életük kioltására. Ebben szerepe van annak is, hogy a nők inkább az öngyilkosság kevésbé drasztikus formáját – gyógyszerbevétel - választják. Ez pedig ritkábban végzetes, gyakoribb az, amikor segélykiáltásnak szánják az ilyen kísérletet.

Antidepresszánsok mellékhatásai és az öngyilkosság kezelése:

Néhány tanulmány rámutatott, hogy összefüggés van a megkezdett antidepresszáns használat és az öngyilkosság fokozott kockázata között. Ha bárki is valamilyen antidepresszánst kezd szedni, a biztonság kedvéért érdemes gondosan felügyelni, nem tapasztalhatók-e nála az öngyilkossággal való foglalkozás jelei. Akár Önnek, akár valamelyik ismerősének öngyilkossági gondolatai támadnak az antidepresszáns szedése közben, azonnal pszichológushoz kell fordulni vagy más sürgősségi segítséget kell kérni. Olykor úgy tűnhet, hogy nincs más lehetőség a problémák megoldására, mint az öngyilkosság. Viszont mi magunk is tehetünk lépéseket a saját biztonságunk érdekében, hogy újra élvezni kezdhessük az életet.

Ennek elérésében egy hozzáértő pszichológus lehet a segítségünkre. Öngyilkossági kísérlet után is mindenképpen ajánlott egy pszichológus felkeresése, mert segítségével az érintettek megtalálhatják azokat a célokat, amelyek értelmet adhatnak életüknek, amelyek motiválhatják őket. A terápia ugyancsak segíthet abban, hogy az illető rendezni tudja emberi kapcsolatait, fennálló konfliktusait.

cim vonalPszichológus blog

Hírek, aktualitások a pszichológia világából.

Megmenteném a házasságuk

pszichologus budapest online pszichologus sarka hajdu2Megmenteném Sarka Kata és Hajdú Péter házasságát. Kata és Péter fantasztikus párt alkottak az elmúlt 10 évben. Szerelmük gyümölcse két gyönyörű szép gyermekük. Kata egy hihetetlenül érzékeny...

Bővebben...:

Ki az a fapina?

pszichologus budapest online pszichologus fapina2Több női és férfi páciensem kérdezte meg tőlem, hogy ki az a "fapina" vagy "szűzkurva", - férfi megfelelője a "faszrobot" - és kikre használom ezt a kifejezést, amikor a párkapcsolati problémákról és a...

Bővebben...:

cim vonalHasznos tippek

Kézzelfogható technikák a mindennapokhoz.

12 tipp, hogy biztosan megszabadulj a párodtól

pszichologus budapest online pszichologus szakitok2Utálod a másikat és baromira eleged van belőle? Hogy tudod elérni, hogy kidobjon? Íme pár tipp, amivel garantáltan... 

Bővebben...:

10 tipp, hogy parádésan érezd magad az ünnepek alatt

pszichologus budapest online pszichologus parades2Az ünnepek sokakban kettős érzéseket váltanak ki. Vannak, akiknek ez a kedvenc időszakuk az évben, de vannak olyanok is, akik...

Bővebben...:
cim vonalFoglaljon időpontot most!

Küldje el üzenetét az alábbi űrlap segítségével.


Tegye meg az első lépést és foglaljon időpontot online vagy írjon e-mailt a pszichologusod@gmail.com e-mail címre!