Pszicholódusod logó

Írjon e-mailt vagy foglaljon időpontot online

10 ok, amiért a szex nem “csak szex és más semmi”

pszichologus budapest online pszichologus csak szex es mas semmi

A szex természetes emberi szükségletünk, akár az evés és az ivás, viszont azok, akik azt állítják, hogy “csak szex és más semmi”, többé nem menthetik fel magukat ezzel a gyenge kifogással. A szex nem csak a testiségről szól.

Sok ember próbálja azt a látszatot kelteni, hogy a szex nem fontos neki, hiszen azt mondja, hogy “csak szex volt köztünk”, miközben a valóság ennek pont az ellenkezője. A szex sokkal több, mint ahogy azt sokan gondolják.

Miért mentegetőzünk a szex miatt?

A szex természetes emberi szükségletünk. A középkorból ránk ragadt vallási-és társadalmi stigma az, ami miatt mentegetőzünk, miután szexeltünk valakivel. Amikor nem merjük elfogadni a valódi okát, hogy szexeltünk egy számunkra vadító emberrel, azt mondjuk, hogy “csak szex volt”. Hazugság. Nem csak az volt.

Miért mentegetőzünk? Azért mert a szexről beszélni még mindig tabu és szexelni valakivel, akivel nem vagy párkapcsolatban, vagy nyitott kapcsolatban vagy, kurvázni mész, szintén tabu. Ezért ilyenkor lealacsonyítjuk a szex jelenetőségét és azt mondjuk, hogy “csak szex volt”, mire a társadalom többi tagja is azt mondja, hogy “ja igen, csak szex volt”. Pedig jóval több volt. Rögtön kiderül, hogy miért.

Amiért a szex, nem “csak szex”

Minél inkább szeretnénk összejönni minden velünk szembejövő vonzó emberrel, annál inkább azt hisszük, hogy a szex az csak szex. A szex milliószor több ennél és bármennyire is próbálkozunk, a lelkünk emlékeztet minket a valódi vágyainkra.

#1 A szex összeköttetés. Egy hatalmas szexhez majdnem tökéletes kapcsolatra van szükséged a partnereddel, mind testileg, mind lelkileg. Ez nem csak a nőkre vonatkozik, hanem a férfiakra is egyaránt. Mindegy, hogy melyik része tetszik leginkább az illetőnek, a teste vagy a lelke, ha a testi és lelki tulajdonságaitok között nincs megfelelő harmónia, akkor az van, amit Peti nevű barátomnak szoktam mondani, hogy “egy jó szaunázás jobb, mint egy szar szex.”

#2 Egy ember, aki beléd lát. A szexet nem lehet visszacsinálni. Annak ellenére, hogy megpróbálod elfelejteni vagy el is felejted, már megtörtént és maradandó sebeket okozhat. Egy ember, akinek megnyíltál és akivel szemben sebezhető lettél. Egy ember, aki többet látott belőled, mint a legtöbb másik. Egy ember, aki hosszú évekre súlyos károkat okozhat az életedben, még akkor is, ha már nem kötődsz hozzá.

#3 Kialakul köztetek egy kapcsolat. Legyen szó akár “csak” egy barátról, akivel poénból “csak szexeltek” egyet, máris kialakul köztetek egy másfajta kapcsolat, mint ami korábban volt. Másképp kezdtek el közeledni egymáshoz, és erre már nem mondhatod azt, hogy “csak szex”.

#4 Fajfenntartási ösztön. Az embereknek alapvetően 3 fontos szükségletük van. Élelem, egy biztonságot nyújtó otthon, és valaki, akivel ezt megoszthatják. Az otthonteremtés, családalapítás, gyermekvállalás pedig nem “csak szex”.

#5 Egy nagy dolog. A szex nem egy jelentéktelen esemény. A szüleid ezért idegesítettek annyiszor, amikor próbálták megértetni veled, hogy a szex azzal, akit szeretsz és aki viszont szeret téged, az egy fantasztikus élmény. Lehet, hogy azt láttad, hogy az övék sem lehetett annyira fantasztikus, mert már el is váltak vagy nem nyalták-falták egymást folyton. Ettől neked még lehet közel tökéletes kapcsolatod, amiben napról-napra, hétről-hétre, évről-évre, évtizedről-évtizedre orbitálisakat szexeltek a pároddal.

#6 Áldott állapot. A gyerek is érzi, ha várják és azt is, ha nem. A terhesség, vagyis az áldott állapot az egyik legfantasztikusabb időszak egy nő, a párja és leendő gyermekük életében, ha van lehetőségük nyugodtan megélni azt. Egy nem várt terhesség tehát nem “csak szex”.

#7 Biztonságos szex. Néhány szexuális úton terjedő betegség könnyen kezelhető, de vannak köztük olyanok is, melyek komoly gondokat okozhatnak. Miután összejöttél valakivel és nem védekeztél, előfordulhat, hogy összeszedsz valamit. Akkor ez már nem “csak szex”.

#8 Érzelmileg hatással van rád. A lelked részévé válik, bárkivel is csináltad. Soha nem leszel ugyanaz az ember. Ez akkor is igaz, ha valakivel nagyon jó volt, de akkor is, ha csalódást okozott. Minél több csalódást élsz meg, annál inkább azt hiheted, hogy benned van a hiba.

#9 Meztelen vagy. Az egyik legnagyobb traumát egy olyan ember okozhatja, aki beszól neked valamit, miközben te meztelen vagy. Lehet, hogy nem akart megbántani, mert csak viccelődni szeretett volna vagy részeg volt és bunkóra itta magát, de te nagyon is komolyan vetted, amit mondott és egy világ dőlt benned össze. A szex sebezhetővé tesz, mivel levetkőzöl egy másik ember előtt, mind testileg, mind lelkileg és semmit nem tudsz elrejteni. Ez már nem “csak szex”.

#10 Inkább a minőség, mint a mennyiség. Azért mert sok embernek jó a gyors kaja, a kommersz pia, a felszínes kapcsolatok, gyors chat, gyors szex, attól ez még gagyi. Minél inkább próbálsz magadba vagy magadra erőltetni valakit, aki gáz, annál inkább értéktelen leszel te is. A közel tökéletes szexhez minőségi kapcsolatra van szükséged, ami már nem “csak szex”.

cim vonalPszichológus blog

Hírek, aktualitások a pszichológia világából.

Megmenteném a házasságuk

pszichologus budapest online pszichologus sarka hajdu2Megmenteném Sarka Kata és Hajdú Péter házasságát. Kata és Péter fantasztikus párt alkottak az elmúlt 10 évben. Szerelmük gyümölcse két gyönyörű szép gyermekük. Kata egy hihetetlenül érzékeny...

Bővebben...:

Ki az a fapina?

pszichologus budapest online pszichologus fapina2Több női és férfi páciensem kérdezte meg tőlem, hogy ki az a "fapina" vagy "szűzkurva", - férfi megfelelője a "faszrobot" - és kikre használom ezt a kifejezést, amikor a párkapcsolati problémákról és a...

Bővebben...:

cim vonalHasznos tippek

Kézzelfogható technikák a mindennapokhoz.

12 tipp, hogy biztosan megszabadulj a párodtól

pszichologus budapest online pszichologus szakitok2Utálod a másikat és baromira eleged van belőle? Hogy tudod elérni, hogy kidobjon? Íme pár tipp, amivel garantáltan... 

Bővebben...:

10 tipp, hogy parádésan érezd magad az ünnepek alatt

pszichologus budapest online pszichologus parades2Az ünnepek sokakban kettős érzéseket váltanak ki. Vannak, akiknek ez a kedvenc időszakuk az évben, de vannak olyanok is, akik...

Bővebben...:
cim vonalFoglaljon időpontot most!

Küldje el üzenetét az alábbi űrlap segítségével.


Tegye meg az első lépést és foglaljon időpontot online vagy írjon e-mailt a pszichologusod@gmail.com e-mail címre!