Pszicholódusod logó

Írjon e-mailt vagy foglaljon időpontot online

pszichologus budapest online pszichologus gyermekbantalmazas

A gyermekbántalmazás visszafordíthatatlan károkat okoz a szülő-gyerek kapcsolatban. Nincs különbség fehérek és feketék között. Ugyanannyi fehér szülő veri a gyerekét, mint ahány fekete.

A világ 30 országában tilos a gyermekbántalmazás. Az USA-ban engedélyezett. Ha az amerikaiaknak lenne igazuk, akkor nem náluk lenne a világon a legtöbb ember börtönben...

Bárhogy is neveltek minket a szüleink vagy nagyszüleink, nem szabad követnünk a rossz példát. Üljünk le és gondoljuk át, hogy mi az, amit másképp fogunk csinálni, mint ők.

Lehet úgy is tisztelni és szeretni a szüleinket, hogy azokat a nevelési módszereket, amikben ők szentül hittek, mivel a szüleik is így nevelték őket, mi nem vesszük át tőlük.

Verés, ordibálás, megalázás, különféle fenyegetések, igazságtalan büntetések. Mindezek megtalálhatóak a családok 70%-ában. Szülőként te is benne vagy ebben a 70%-ban? Ha igen, akkor ugyanazt csinálod, amit veled is tettek a szüleid.

Miattad lesz vadállat. Amikor egy szülő nevelési szándékból veri a gyerekét, akkor azt tanítja neki, hogy a problémákra az erőszak a megoldás. Megütni egy nálad kisebb és gyengébb embert elfogadott dolog? Ha szerinted igen, akkor ne lepődj meg azon, ha a gyereked verekszik az iskolában, bántja a gyengébbeket vagy leszúrják egy szórakozóhelyen. Előbb-utóbb neked is lekever majd egyet, amikor erősebb lesz nálad.

Ahhoz, hogy a gyerek megértse mennyire ideges vagy miatta, nem kell megütnöd. „Ha elpakolsz a szobádban, játszunk, ha nem pakolsz el, nem játszunk.” Az ilyen és hasonló otthoni szabályok megadják a lehetőséget a gyereknek, hogy az ő kezében legyen a döntés a saját életét illetően. Addig amíg tartod magad a közösen megbeszélt szabályokhoz, a gyereked is tudni fogja, hogy mit szabad és mit nem, anélkül, hogy egyszer is megütötted volna.

A legtöbb szülő kimerülten, fáradtan és ingerülten ér haza. „Apa és anya most nagyon fáradt. Tudod, te is elfáradsz az óvoda vagy az iskola után. Majd fél óra múlva játszunk egy picit.” A gyerek megérti, hiszen nem hülye, hogy a szülei kimerültek és majd később foglalkoznak vele.

Sokan nem tudnak ilyen nyíltan beszélni az érzéseikről, hiszen az ő szüleik sem beszéltek semmiről, amikor hazajöttek a munkából. Könnyen elfogy a türelmük és megkönnyebbülve érzik magukat, ha egy-két pofon után csend lesz otthon, mint a moziban.

Egyre gyakrabban verik a gyereküket, először csak hetente, aztán naponta, majd egy idő után a legkisebb hibáért is pofozkodnak. Élvezik, ha egy védtelen embert verhetnek. Te is élvezed, amikor vered a gyereked?

Azok a szülők, akik verik a gyerekeiket, nincsenek tisztában vele, hogy agresszívvé, szorongóvá és depresszióssá teszik a gyereküket. A bántalmazott gyerekek elszigetelődnek a szüleiktől, osztálytársaiktól, tanáraiktól és könnyen válnak bűnözőkké.

Egy józanul gondolkodó szülő képes belátni, hogy amit ő kapott a szüleitől, az egy használhatatlan nevelési minta volt. Ő másképp fogja nevelni a gyerekeit és soha nem üti meg őket.

cim vonalPszichológus blog

Hírek, aktualitások a pszichológia világából.

Megmenteném a házasságuk

pszichologus budapest online pszichologus sarka hajdu2Megmenteném Sarka Kata és Hajdú Péter házasságát. Kata és Péter fantasztikus párt alkottak az elmúlt 10 évben. Szerelmük gyümölcse két gyönyörű szép gyermekük. Kata egy hihetetlenül érzékeny...

Bővebben...:

Ki az a fapina?

pszichologus budapest online pszichologus fapina2Több női és férfi páciensem kérdezte meg tőlem, hogy ki az a "fapina" vagy "szűzkurva", - férfi megfelelője a "faszrobot" - és kikre használom ezt a kifejezést, amikor a párkapcsolati problémákról és a...

Bővebben...:

cim vonalHasznos tippek

Kézzelfogható technikák a mindennapokhoz.

12 tipp, hogy biztosan megszabadulj a párodtól

pszichologus budapest online pszichologus szakitok2Utálod a másikat és baromira eleged van belőle? Hogy tudod elérni, hogy kidobjon? Íme pár tipp, amivel garantáltan... 

Bővebben...:

10 tipp, hogy parádésan érezd magad az ünnepek alatt

pszichologus budapest online pszichologus parades2Az ünnepek sokakban kettős érzéseket váltanak ki. Vannak, akiknek ez a kedvenc időszakuk az évben, de vannak olyanok is, akik...

Bővebben...:
cim vonalFoglaljon időpontot most!

Küldje el üzenetét az alábbi űrlap segítségével.


Tegye meg az első lépést és foglaljon időpontot online vagy írjon e-mailt a pszichologusod@gmail.com e-mail címre!