Pszicholódusod logó

Írjon e-mailt vagy foglaljon időpontot online

pszichologus budapest online pszichologus vivien

Alig több mint 2 hete, tragikus hír rázta meg az országot. M. Viviennek a Népligetben veszett nyoma március 5-én egy születésnapi buli után. Szerettei és ismerősei fáradhatatlanul keresték, nem tudták, hogy a lány már régóta halott. Egy volt iskolatársa gyilkolta meg, aki a hírek szerint, a bűncselekmény elkövetése közben drog hatása alatt állhatott.

Ezúton is szeretném kifejezni őszinte részvétemet Vivien családjának, és bízom benne, hogy cikkem hozzájárulhat egy hasonlóan szörnyű tragédia elkerüléséhez.

Történeti háttér:

A világon a gyilkosság áldozatául esett nők 40%-át a volt vagy jelenlegi párjuk, szeretőjük, rajongójuk ölte meg. A férfiak rendszerint azért követnek el bűncselekményt a szerelmükkel szemben, mert a nő bejelenti szakítási szándékát, kilép a kapcsolatból vagy kiderül, hogy megcsalta őket. A nők leginkább családon belüli erőszak miatt gyilkolnak.

Szinte mindegyik ember, aki gyilkolt, azt állítja, hogy a tettét szerelemféltésből követte el, illetve az abból fakadó csalódottságból, hogy visszautasították őt.

Tulajdonságok, melyek egy gyilkosságra hajlamos embert leginkább jellemeznek:

A gyilkos gyakran alkohol, drog, antidepresszáns, benzodiazepin vagy egyéb kábítószer befolyásoltsága alatt áll, melyek konfliktushelyzetekben a viselkedését kiszámíthatatlanná tehetik. A drogfogyasztás okai között leginkább a haverokhoz, barátokhoz való tartozás érzésének erősítése, iskolai, munkahelyi kapcsolatok, társak elvesztése, sivár, elutasító, agresszív, szétesett családi minta, az érzelmi biztonság hiánya, irreális elvárások szerepelnek.

A gyilkos élete teljesen az áldozat körül forog, benne látja élete értelmét. Minden lépését követi, féltékenykedik, hívogatja. Az okok a túl szoros szülő-gyerek kapcsolatra vagy a kifejezetten rigid családi körülményekre, a gyilkos feldolgozatlan traumáira, félelmeire vezethetőek vissza.

Az elkövetőnek gyakran nincsenek barátai, hobbija, munkája, hivatása, életcélja, ami értelmet adhatna az életének. Ezt az állapotot a hasonlóan zárkózott, elszigetelt, boldogságot megélni képtelen szülői-nagyszülői minták, korábban megélt konfliktushelyzetek, félelmek okozhatják.

A gyilkos szélsőségesen gondolkodik a párkapcsolatról, vagyis maximális tiszteletet, elfogadást vár el a másiktól, miközben teljes kontroll alatt tartja a párját. Fizikálisan és lelkileg is bántalmazza, megalázza, bizalmatlan és féltékeny, úgy érzi, hogy mindeközben ő bármit megtehet. Ennek okai a hasonlóan agresszív, terrorizáló szülői-nagyszülői minták.

A tettes viselkedése rideg, makacs, kimért és nem tűri a kompromisszumokat. A háttérben szintén a konok és önző családi minták állnak.

A gyilkos áldozatnak tekinti szerelmét, melyet párja iránt táplál, cserébe elvárja a társától, hogy az mindvégig tartson ki mellette. Ezzel feljogosítva érzi magát arra is, hogy bosszút álljon, ha a másik szakítani akar vele, visszautasítja őt vagy elhagyja.

Amennyiben a fenti tulajdonságok mindegyike jellemző a párodra, szeretődre, rajongódra, úgy a bántalmazás, gyilkosság kockázata is megnő. Kétségbeesni azonban nem kell és nem is szabad, hiszen nem minden féltékeny embernek vannak agresszív gondolatai, viszont fontos tisztában lenned az intő jelekkel, hiszen lehet, hogy éppen egy tragédiát előzöl meg a felismerésükkel.

cim vonalPszichológus blog

Hírek, aktualitások a pszichológia világából.

Megmenteném a házasságuk

pszichologus budapest online pszichologus sarka hajdu2Megmenteném Sarka Kata és Hajdú Péter házasságát. Kata és Péter fantasztikus párt alkottak az elmúlt 10 évben. Szerelmük gyümölcse két gyönyörű szép gyermekük. Kata egy hihetetlenül érzékeny...

Bővebben...:

Ki az a fapina?

pszichologus budapest online pszichologus fapina2Több női és férfi páciensem kérdezte meg tőlem, hogy ki az a "fapina" vagy "szűzkurva", - férfi megfelelője a "faszrobot" - és kikre használom ezt a kifejezést, amikor a párkapcsolati problémákról és a...

Bővebben...:

cim vonalHasznos tippek

Kézzelfogható technikák a mindennapokhoz.

12 tipp, hogy biztosan megszabadulj a párodtól

pszichologus budapest online pszichologus szakitok2Utálod a másikat és baromira eleged van belőle? Hogy tudod elérni, hogy kidobjon? Íme pár tipp, amivel garantáltan... 

Bővebben...:

10 tipp, hogy parádésan érezd magad az ünnepek alatt

pszichologus budapest online pszichologus parades2Az ünnepek sokakban kettős érzéseket váltanak ki. Vannak, akiknek ez a kedvenc időszakuk az évben, de vannak olyanok is, akik...

Bővebben...:
cim vonalFoglaljon időpontot most!

Küldje el üzenetét az alábbi űrlap segítségével.


Tegye meg az első lépést és foglaljon időpontot online vagy írjon e-mailt a pszichologusod@gmail.com e-mail címre!